Nem repülnek a Sky Europe gépei

2009.09.24. 16:00 tomus

Nem tudja hazaszállítani több ezer külföldön rekedt utasát a SkyEurope. Az egykor a magyar fapados piacot is vezető cég szerint a már lefoglalt repülőjegyek árát sem fogják visszafizetni.

Gyászjelentéshez hasonló közleményt tett közzé kedd reggel honlapján a SkyEurope szlovák diszkont légitársaság. "Mély sajnálattal kell tudatnunk Önökkel, hogy a SkyEurope-nak azonnali hatállyal fel kell függesztenie a jegyek eladását és az üzemelést" – kezdődik a kommüniké, amely végül udvarias hangnemben elnézést és megértést kér az utasoktól.

Több ezren rekedtek külföldön

Mindez valószínűleg nem vigasztalja azokat az utasokat, akik retúrjegyet vettek a cégnél, és visszaútjuk egy jövőbeni időpontra esik. A közlemény szerint ugyanis "nekik sajnos egy más légitársasággal kell majd megoldani" a hazatérést, azaz a SkyEurope-ra már nem számíthatnak. A külföldön rekedtek száma a cég szóvivője szerint töb ezerre tehető, adja hírül az APA osztrák hírügynökség.
Ki visz majd haza?

Az AUA osztrák nemzeti légitársaság kedd reggel bejelentette, hogy egységes áron, adókkal és illetékekkel együtt 150 euróért hajlandó hazaszállítani Bécsbe a külföldön rekedt utasokat. A Malév ennél olcsóbban, 99 euróért vállalja, hogy bármely célállomásáról Budapestre hozza őket ma vagy holnap. A Wizz Air még ennél is jóval kevesebbért, egységesen 30 euróért kínál repülőjegyeket a pórul járt utasoknak budapesti vagy prágai járataira, derül ki a cég mfor.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

Szintén rossz hír az utasoknak, hogy a már foglalással rendelkezők többsége futhat a pénze után. A cég közleményében ugyanis "sajnálattal tudatja", hogy azok esetében, akik közvetlenül a SkyEurope-nak (tehát készpénzben vagy banki átutalással) fizettek, a pénz visszatérítése "nem lehetséges".

A hitelkártyával fizetőknek az azt kiállító banknál, másoknak a vételt lebonyolító utazási irodánál kell érdeklődniük – a pénz visszaszerzésére esetükben sincs túl sok remény.

Nem jött össze az áthidaló megoldás

A cég azután állította le üzemelését, hogy a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt megbízott csődeljárást kezdeményezett ellene. Utóbbi a lépést azzal indokolta, hogy nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. Ráadásul a foglalások száma a sorozatos akciók ellenére csökkent, a bevétel pedig erősen visszaesett.

Mint ismert, a bécsi és a pozsonyi tőzsdén is jegyzett légitársaság június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kér a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. Erre és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.

Beintettek a repülőterek

A folyamatos likviditási gondokkal küszködő cégnek tartozásai miatt egyre több repülőtérrel gyűlt meg a baja: gépeit június végén Bukarestben, Szófiában és Párizsban ideiglenesen feltartóztatták, utóbbi repülőtér le is foglalta egyik Boeingjét; augusztus közepén hasonló okból gyakorlatilag kitiltották a céget a bécsi repülőtérről. Hétfőn este a légitársaság a fő bázisának számító pozsonyi repülőtéren sem kapott üzemanyagot, és a prágai Ruzyne repülőtér is ajtót mutatott neki.

A 2001-ben indult SkyEurope a diszkont légitársaságok közül elsőként, 2003 novemberében - a későbbi nagy rivális Wizz Air előtt több mint fél évvel - jelent meg a magyar piacon. A két fapados rövid idő alatt vezető szereplővé nőtte ki magát Magyarországon, és messze megelőzte a piac többi szereplőjét.

Az "enyhén diszkont" Easyjet modelljét követő SkyEurope azonban végül nem bírta a versenyt az ultra low cost fapadosnak számító Ryanairt "utánzó" Wizz Airrel, és 2007 őszén kivonult a magyar piacról.

Jason Bitter, a társaság vezérigazgatója akkor ezt a lépést azzal indokolta, hogy inkább a jövedelmezőbb bécsi, pozsonyi és prágai repülőtérre összpontosítják erőforrásaikat, és a növekedés helyett a működés nyereségessé tételére koncentrálnak.

Már a válság előtt bajban voltak

A terv azonban a jelek szerint nem vált be - erre utal az is, hogy a társaság már a válság kitörése előtt hatalmas pofonokat volt kénytelen elszenvedni. A még tavaly november végén publikált előzetes számok szerint ugyanis a 2008. szeptemberrel végződött üzleti évben a nettó eredmény mintegy 59 millió eurós mínuszt mutatott, ami 146,8 százalékos romlást jelez egy évvel azelőtthöz képest. Eközben az üzemi eredmény – 168,4 százalékos visszaesést tükrözve – mínusz 56 millió eurót tett ki.
hirdetés

Az iparágba is begyűrűző gazdasági krízis még mélyebb gödörbe taszította az amúgy is masszívan veszteséges légitársaságot. Az idei első negyedévben a cég 31,9 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el – egy évvel korábban még "csak" 28,5 millió volt a veszteség. Ezzel párhuzamosan idén március végére a cég saját tőkéje mínusz 97,5 millió euróra fogyott a tavaly márciusi mínusz 38,6 millió euróról.

A Wizz már bejelentkezett

A SkyEurope keltette űr betöltésére valószínűleg újabb verseny indul majd a fapadosok között. A Wizz Air már július elején bejelentette, hogy belép a szlovák piacra és szeptember 20-tól elindítja Pozsony-Róma járatát. "Ez az első lépés, amelyet még több követ majd" - mondta akkor John Stephenson, a Wizz Air általános vezérigazgató-helyettese.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olcsorepulojegy.blog.hu/api/trackback/id/tr891404335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása